Book an appointment with Feedback Studios using SetMore

Øve, øve, øve! :)

Å øve på instrumentet ditt bør være en del av din daglige aktivitet når du tar gitarkurs eller privattimer hos oss i Bergen.

Noen elever går fra time til time uten å røre instrumentet. Selv om vi som lærere liker det sosiale å diskutere musikk og spille med elevene så er det faktisk tiden mellom privattimene eller gitarkursene som er den mest verdifulle. Ingen lærer kan gjøre deg god om du ikke har disiplinen til å sette deg ned å øve på det de har lært deg.

Jeg sier til elevene mine som går på gitarkurs eller tar privattimer på gitar, at den ideelle tiden å bruke hver dag er 20 minutter, men om du virkelig ikke har tid, så plukk opp gitaren og få ihvertfall til 5 minutter, litt tid er bedre enn ingen tid.

Noen elever rører ikke instrumentet mellom timer mens andre øver masse, men det er ikke alltid at mye øving gjør deg bedre heller. Om du er en av de som setter deg ned uten en plan så vil du heller ikke bygge mestrings følelse og komme deg videre. Den største feilen her er å bare øve på ting du allerede kan. Å repetere er bra, men du bør gjøre noe som presser deg videre også.

Min oppskrift for god øving:

1. Lag deg langtids mål

  • Tenker du å bli rockestjerne eller spiller du kun for din egen tilfredstillelse? Du må finne ut hva du vil med spillingen, det er ikke noe i veien med å forandre på dette etterhvert,

  • Finn ut hvilke sanger du ønsker å lære, husk at dette er langtids mål, ikke tenk at de er for vanskelige, det er ikke relevant. De vil vise deg og eventuelt en lærer hvilke vei du ønsker å ta og hvor mye du må øve for å komme dit

  • Langtidsmålene dine vil forandre seg etterhvert som du blir bedre, det er helt ok og helt naturlig.

2. Lag deg korttids mål:

  • Hva tror du at du klarer å gjøre på ett halvt år?

  • Skriv en liste over sanger som du ønsker å lære, her skal du ha sanger som du tenker er lette og noen som du tror vil være vanskeligere å få til. Sett deg ett tids mål for når de enkelte sangene skal være ferdig.

  • Inkluder forskjellige mål om improvisasjon, musikk teori og hørelære. Om du ikke vet hva dette er eller hvordan du skal trene på dette, kjøp ett gitar blad, finn svaret på youtube, eller gjør det som lettest gir deg svaret: finn en gitarlærer som hjelper deg i jungelen: Bestill time

3. Med dine korttids og langtids mål så lager du en ukesplan

Dette kan se slik ut:

20 minutter øving:

Øvelse----------------------------------------------------------------------------------Tid------

1. Oppvarming ------------------------------------------------------------------------3 minutter

2. Musikk Teori: Bb7, Eb7 og F7 Arpeggios Akkorder---------------------------2 minutter

3. Musikk Teori: Bb Pentaton skala-------------------------------------------------2 minutter

4. Høre lære: Høre og spille på eget instrument Miles Davis trompet solo--4 minutter

5. Sang 1 Vanskelig-------------------------------------------------------------------4 minutter

6. Sang 2/ jam/ improvisasjon -----------------------------------------------------5 minutter

Bruk stoppe klokke, når du har spilt en øvelse så lenge som du har planlagt så går du videre uansett om du føler det gikk bra eller ikke, det vil høres bedre ut imorgen. Spill deg alltid gjennom planen minutt for minutt, om du har ekstra tid etter att de 20 minuttene er over, så kan du alltids gå tilbake å spille mer på en eller flere av øvelsene. Jeg pleier også å skrive ned om jeg bruker ekstra tid på noen av øvelsene og har med hvor fort jeg spilte det ved hjelp av en metronom.

La den første dagen i uken være avgjørende for hvor mye tid du skal bruke på hver øvelse. Om noe er lett bruker du mindre tid på det andre dag, om det var vanskelig bruker du mer tid på det. Om noe var kjedelig så er de det første du gjør og sett alltid det gøye sist.

Spill aldri musikk fra start til slutt når du begynner å øve. Øv alltid en takt om gangen, sy det sammen med takt to og gå så videre en takt om gangen.

Se etter repetisjon, musikk er fylt av det...

Husk å repeter det du har lært, men gjør det utenom dine 20 minutter, dette er de minuttene som skal presse deg videre mot målet ditt. Ta gjerne ett gitarkurs eller ta privattimer her hos Feedback Studios, vi brenner for å vise deg veien til målene dine.

God øving, og lykke til!:)

Mvh,

Stig

Stig Blindheim-Hansen med to elever på gitarkurs i Bergen

Stig Blindheim-Hansen med to elever på gitarkurs i Bergen


Comment