Book an appointment with Feedback Studios using SetMore
“If everyone started off the day singing, just think how happy they'd be.” ― Lauren Myracle, Shine

“If everyone started off the day singing, just think how happy they'd be.” ― Lauren Myracle, Shine

Å skriver låter og meningsfulle tekster er noe mange ønsker å bli god på, jeg tenkte å dele med deg noen tips i forbindelse med det å skrive sanger/melodier.

Det er forskjellige motiver for hvorfor man vil skrive en sang, men de fleste er opptatt av å finne en stemning man skal beskrive. Enten det er sang med tekst, eller instrumentalt.

Den instrumentale delen er vanskeligere å beskrive hvordan man skal lage den. Ved å traktere instrumentet sitt så ofte man kan, prøve nye akkordprogresjoner, lytte til andre, "plukke" låter fra andre og se hvordan de gjør det, sette seg inn i litt teori, spille, jamme med andre. Alle har sin måte å jobbe på. Det finnes også noen teoretiske oppskrifter for hvordan du kan gå frem som kan gi deg inspirasjon. (Vi skal komme med et blogg innlegg om dette senere -red. )

Når det gjelder sang med tekst, er det en fordel å vite hvilke stemning man ønsker å beskrive med sangen, men å sitte å "lullelalle" med instrumentet, eller bare synge til det dukker opp noen ord, såkalt black-talk, kan fungere overraskende bra. Det er som om underbevisstheten jobber sammen med deg om hva låten skal handle om, hvilke ord som er gode å synge på. Ofte er vokaler vokalistens beste venn. Noen begynner med tekst og noen lager sangens melodi først.
Det er opptil hver enkelt å se hva som fungerer. Jeg personlig kan få en melodi dettende ned i hodet, kanskje på en fjelltur. Jeg griper da til telefonen og nynner det inn, har fått mange rare blikk når jeg står midt på vidden og synger inn i en telefon. :)

Jeg pleier å si at låtskriving er som en muskel som må holdes i form. Prøv å tenke på
låtskriving og tekst i mange situasjoner. Prøv å beskrive en stemning ved hjelp av stemmen eller instrumentet ditt. Sinne, sorg, glede eller melankoli. Det er utrolig deilig å få det ut på den måten, og når andre også blir grepet av den stemningen du skaper, kjenner man en indre glede som få ting kan kompensere for.

Lek med melodier, tekster. Det som er så vidunderlig med musikk, er at det er du som bestemmer over dette universet, det er din frihet. Du er sjefen rett og slett.

Tips til tekstskriving.

Å skrive tekst er noe mange kan slite litt med. En tekst er ofte veldig personlig, og man er veldig sårbar for kritikk, da det kan være et slags angrep på ens egne følelser, og det kan være vondt. Men, du bestemmer, det er ditt univers.
Prøv å skrive litt hver dag. Prøv å unngå å skulle kopiere andres titler og metaforer, men man kan gjerne prøve å snu og vende på dem. Dette er noen vi gjør på kurset også.

Inspirasjon kan være enkle ting i hverdagen, prøv å beskrive den stemningen du føler på et tidspunkt du bare stopper opp. Beskriv det med andre ord enn f.eks "nå er jeg trist". Bob Dylan skriver om at han holder på å dø i teksten Knocking on heavens door, og han skrev om bombene som skulle falle i "Hard rains gonna fall". Bruk nye vendinger.

Et triks er å ta et ord, la oss si blomst, sett på en stoppeklokke på en halvtime og se hva du kan skrive og hvilke assosiasjoner du får. Dette er en god øvelse fordi du da antagelig har nok assosiasjoner, følelser, kunnskap om blomst. Da har et utgangspunkt for å bruke blomst som metafor. Bruk av tankekart er også lurt. Altså at man skriver alt man forbinder med ordet du har funnet.

Jeg pleier å si følg metaforen. Ikke begynn å plutselig fjerne deg fra den opprinnelige ideen. Det er mitt råd. Å leke med ord f.eks bruke det som heter paradokser. Et eksempel fra litteraturen, er Henrik Ibsen som skrev; "Evig eies kun det tapte", og med det mener han at du alltid vil ha det med deg i bevisstheten, om det er tapt kjærlighet, et hus osv. Selv skrev jeg en norsk tekst for en artist som gikk sånn. "Jeg har hodet fullt av tomme tanker", og da er paradokset at det er fullt av tomme tanker, men tomme tanker er jo tanker som ikke "går" noen vei. Ihvertfall i dette eksempelet. Dette går jeg grundigere inn på på låtskriver-kurset.


Viktigst er at du skriver, leker med ord, finner noe som inspirerer deg i dagliglivet, en bok, et dikt, en film. Dann ditt univers!

Håper å se deg på låtskriver kurs,

mvh Calle Hamre

CalleHamre